Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den EYT açıklaması
Bursa’da konuşan konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: EYT dosyası önümüzde, tamamladığımız gün açıklayacağım" dedi.
Bursa’da konuşan konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. EYT dosyasının önlerinde olduğunu ve ileriki günlerde tamamlanacağını söyleyen Bakan Bilgin, “Türkiye’nin her sosyal meselesi bizim önümüzdedir. Bunların üzerinde çalışıyoruz, bunların üzerinde çözüm yolları üretiyoruz. Formüller buluyoruz. En uygununu tamamladığımız gün, daha önce 3600’de yaptığımız gibi, asgari ücrette yaptığımız gibi onlarla ilgili açıklama yapacağım. EYT var, EYT’yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım” dedi.
‘Üretim Sürecine Katılımın Desteklenmesi Projesi’ Bursa açılış toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in katılımıyla gerçekleşti. Programda Vali Yakup Canpolat, Uluslararası Göç Örgütü Kıdemli Program Koordinatörü Torsten Harscihenz, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve birçok sektör temsilcisi hazır bulundu.
‘HEDEFİMİZ SANAYİDE 50 BİN YENİ İSTİHDAM ÜRETMEK’
Programda konuşan Bakan Bilgin, projenin Türkiye'nin istihdam açığına katkıda bulunacağını söyledi. Programın Uluslararası Göç Örgütü tarafından desteklendiğine dikkat çeken Bakan Bilgin, “Biz bu programı çeşitli kaynaklardan, kendi kaynaklarımız da dahil, yerli kaynaklardan ve uluslararası kaynaklardan Türkiye çapında, Türkiye'nin bütün sanayi şehirleri başta olmak üzere, bütün kentlerine yaymak amacındayız. Amacımız bu yıl sonuna kadar bu programı bütün Türkiye'ye yayarak yaklaşık sanayide 50 bin yeni istihdam üretmek” dedi.
‘Üretim Sürecine Katılım Desteklenmesi Projesi’nin başarıya ulaşmasının Türkiye’nin içinde bulunduğu süreç için önemine dikkat çeken Bakan Bilgin şunları kaydetti:
“Bu programın başarılı olması Türkiye'de sanayiye çeşitli sektörlerde yetişmiş iş gücü sağlamak, sanayiyle Türkiye'nin iş gücü açığını, sanayinin üretim gücüne katarak tamamlamak. Bu tabii Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu şartlar açısından fevkalade anlamlıdır. Çünkü Türkiye, gelişmekte olan bir ülke, hızlı gelişen bir ülke. Diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrıştığı çeşitli boyutlar var. Bunlardan biri biz geçtiğimiz salgın döneminde, pandemi sonrasında bunu açıkça gördük. Dünyanın en hızlı büyüyen yüzde 11,7 büyüyen bir ülkesi olarak ayrıştık. Büyüme hızımız oldukça yüksek. Bu yılın ilk çeyreğinde de biliyorsunuz 7,3 büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Sanayideki büyümemiz devam ediyor. Geçen ay 9,1 sanayi sektörü büyüdü ve sanayi sektörünün içinde de imalat sanayinin bütün sanayideki büyümeyi sürüklediğini gördük. Dolayısıyla Türkiye, üretim gücüyle karşılaştığı sorunları aşabileceğini bugüne kadarki performansıyla ortaya koymuştur. Elbette genç nüfusumuz var. Genç nüfusun avantajları olduğu gibi sorunları da var. Sorun şu. Eğer ekonomi genç nüfusu istihdam edecek kapasiteye performansa sahip değilse arada bir açık oluşursa o da işsizlik olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla genç nüfusun istihdama katılması, ekonominin yeni iş imkanları üretmesi, ekonominin talep ettiği nitelikte emeğin ortaya çıkmaması durumunda yani iş açığı çıkması durumundaki sorunlarında çözülmesi istihdamın nitelikli emekle yani sanayinin talep ettiği emekle buluşturulmasıyla mümkündür. Bu programların amacını genel olarak böyle tanımlayabiliriz.”
‘TÜRKİYE TAHIL KRİZİNDE TARİHİ BİR ROL OYNADI’
Pandemi süreciyle birlikte dünyada artan sorunlara dikkat çeken Bakan Bilgin, Türkiye’nin sorunların çözümünde oynadığı role dikkat çekerek, tahıl krizini işaret etti. Bakan Bilgin, “Bugün Türkiye ekonomisinin performansı ortada. Fakat hepimizin içinde yaşadığı bir başka gerçek var. O da pandemi sonrası dünyada yükselen sorunlar. Dünya bugün bir ekonomik kriz içinde yaşıyor. Bu krizin öncelikle hepimizin bildiği gibi enerji merkezli bir kriz olduğu, bilhassa bölgemizde ortaya çıkan Ukrayna Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan enerji ve tahıl sorunlarının ön plana çıktığı bir aşamadan geçiyoruz. Rusya, Ukrayna ve Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerde yaşanan sorunlar karşısında Türkiye'nin nasıl yapıcı bir rol oynadığını, üstlendiğini hepimiz yakındaki bir olayla şahit olduk. Nedir o? Tahıl krizinin çözülmesi. Yani Ukrayna'daki milyonlarca ton tahılın dünyanın ihtiyacı olan bölgelerine transfer edilmesi. Türkiye burada fevkalade, tarihi bir rol oynamıştır. Sadece kendisi için değil, bütün insanlık için, bu tahılın üretilmiş olan tahılın depolanmış olan milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştırılması fevkalade büyük bir iştir. Bu aynı zamanda bölgede Türkiye'nin barış kuran, barış üreten bir rolü olduğunu da bütün dünyaya göstermiştir. Başta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmak üzere bu konuda, uluslararası kuruluşların Türkiye'nin bu rolünde teşekkür etmesi bu süreçte iş birliğinin geliştirilmesi de ümit ederiz bölgedeki barışın bir an önce tesis edilmesi, savaşın sona erdirilmesi konusunda da bir başlangıç adımı olur” diye konuştu.